Bogseringssystem

Ett bogseringssystem är något som bör finnas med i gruppen, men är något som kanske inte alla deltagare måste ha. Vill du inte göra det själv kan du köpa en enklare variant här.

Bogsersystemet består huvudsakligen av tre delar. En sk ”cowtail”, en kastlina och en midjeväska.

Cowtailen har jag gjort av ett tubband med dubbla gummicords inuti. I ena änden har jag satt en d-ring som jag fäster i midjebältet till väskan och i den andra änden sitter en karbinhake stor nog för att kunna sätta runt en paddel.

IMG_5508 kopia

Kastlinan med påse har jag också gjort. Påsen är sydd av ett vattentätt nylontyg, med en märla i botten för att inte slita på tyget där linan går igenom samt en märla vid snörlåset. Kring påsen har jag sytt fast ett reflexband. Linan är en syntetlina från biltema. I ena änden sitter en karbinhake (vid påsen) och i andra änden har jag knutit en ögla.

Midjeväskan är sydd av vattentätt nylontyg och har en rem med spänne så att det enkelt kan tas av och på. På väskan sitter ett reflexband. Väskan går att stänga med kardborreband.

När jag är ute och paddlar har jag midjeväskan på mig. I väskan ligger då kastlinan. Cowtailen sitter fast med sin d-ring i midjebältet och karbinhaken sitter fast i flytvästen så att jag har den nära till hands. Om det händer något akut med mina medpaddlare kan jag snabbt sätta karbinhaken i deras flytväst (om någon exempelvis slagit runt), i någons kajak (ex. om mycket vågor gör att vi lätt glider ifrån varandra vid en paus), i min paddel (ifall jag behöver ha båda händerna fria) eller om någon behöver hjälp på något annat sätt.

Om någon hamnat i vattnet eller inte orkar paddla vidare och behöver bogseras sätter jag istället fast karbinhaken på cowtailen i den knutna öglan på kastlinan (obs! den änden där påsen inte sitter fast). Cowtailen är fortfarande fastsatt i midjebältet. Kastpåsen kan jag antingen kasta till den nödställde eller om jag är själv är inom räckhåll så fäster jag kastpåsens karbinhake i den nödställdes kajak/flytväst. På så sätt kan jag bogsera någon på ett relativt bekvämt sätt eftersom elastisiteten i cowtailen motverkar vågornas drag och slitningar.