Forskajak

Forskajak, eller white water kayaking som det kallas på engelska har gått från att verkligen vara en extremsport för några få till att bli mer och mer tillgänglig även för den stora allmänheten. Eller kanske framför allt för havskajakpaddlare som vill testa på något annat.

Forskajak är en kajak som är kortare än en havskajak och som därför är mycket lättare att manövrera, något som är ett krav i forsarna där du snabbt behöver anpassa dig efter förändringarna i vattnet.

Bakvatten är det lugna vatten som i vattendraget bildas bakom en sten eller en krok.

Eskimåsväng eller roll är när du snurrar ett helt varv med kajaken utan att gå ur den efter att ha varit helt under ytan.

Gradering av forsar

Det internationella systemet av gradering av forsar innebär en klassificering av klass I till klass VI. Klass I och II kan paddlas av ovana och nybörjare, klass III däremot kräver viss vana och kunskap. Klass IV och V kräver att paddlaren är mycket rutinerad och har väldigt hög kunskap i forspaddling. Klass VI är opaddlingsbart så till den grad att man brukar säga att den fors som är klassificerad till VI och där någon faktiskt paddlat där och överlevt snarare är en klass V+…..