Kajakens anatomi

IMG_5514
Kajakens för är den del av kajaken som är längst fram och som bryter vattnet och vågorna när du paddlar.

IMG_5556

Kajakens akter är den del av kajaken som är längst bak och där ett eventuellt roder sitter.

Rodret är på bilden den stora svarta plattan och är just nu uppfällt då kajaken ligger på land.

IMG_5554

Rodret är ett hjälpmedel för att styra kajaken i den riktning du vill. Bilden ovan är tagen inifrån kajakens sittbrunn och framåt i kajaken. De två svarta fyrkanterna är pedaler som styr kajaken antingen åt höger eller vänster beroende på vilken du trampar på. De svarta remmarna som går bakifrån används för att justera avståndet från sitsen till pedalerna.

IMG_5557

När du är ute på vattnet och det är tillräckligt djupt för att rodret inte ska nå ner till botten fäller man ner det med hjälp av linan med de två svarta kulorna. Linan når bak till rodret och genom att dra linan åt ena eller andra hållet så fälls rodret upp eller ner ur vattnet.

IMG_5550

Sittbrunnen är den delen av kajaken där sitsen finns och där du sitter när du paddlar.

IMG_5535IMG_5543

Fikaluckan är en packlucka som är mindre än de övriga och ofta går att nå när du sitter i kajaken. Perfekt att ha en banan, en mobiltelefon eller andra småsaker som är bra att ha nära till hands under turen.

IMG_5517IMG_5542

Packluckor finns i både fören och aktern. Där ligger din utrustning relativt skyddat från vatten under turen. Det är dock viktigt att alltid packa allting vattentät i separata påsar för att vara säker på att din utrustning förblir torr!

IMG_5536 IMG_5548

Packnät finns på många kajaker och är ett praktiskt sätt att förvara saker som du kanske vill ha lättillgängligt men som inte är så känsliga för vatten.

IMG_5558

Undersidan på kajaken kallas skrov.