Klä dig rätt

Lager-på-lager-principen

Grundregeln för att klä sig för friluftsliv är att använda sig av lager-på-lagerprincipen. Denna princip kan användas året runt, i alla väderlekar och under alla årstider men man skulle kunna säga att ju kallare och blåsigare det är desto viktigare blir det att följa den. Vi beskriver här hur principen ser ut, sen kan du själv modifiera med vad du har för kläder hemma idag och framför allt anpassa efter vad det är för väderlek.

Lager 1: Ett underställ av ull är bäst! Det värmer gott och det värmer framförallt även när det blir lite svettigt! Syntetunderställ är också bra, inte riktigt lika varma som ull, så dessa kan vara att föredra under höst och vår. Men själv använder jag ullunderställ året runt! Bomull är i alla fall någon man absolut ska undvika! Ett bomullslager underst blir väldigt kallt när det blir fuktigt!

Lager 2: Ett värmande mellanlager som varieras beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Det kan vara en tunnare syntettröja, en tjock fleecetröja eller den där varma ylletröjan som mormor har stickat! Vid riktigt kallt väder kan man till och med välja att kombinera en eller två tröjor från mellanlagret.

Lager 3: Ytterst ska man ha ett vind- och vattentätt lager som skyddar mot både nederbörd och kall blåst. Det finns olika varianter även här, både skaljackor/skalbyxor (som ofta är bättre på att ventilera ut fukt som du svettas) och vanliga regnkläder eller galonjackor/byxor

Extra plagg vid pauser: Det är bra att klä sig i lager för då kan man lätt anpassa klädseln när man är ute. Ett bra tips är även att alltid ha ett extra plagg att ta på sig när man pausar eller blir kall. En tunn dunjacka eller en tjockare tröja är bra att ha tillgänglig och ta på under skaljackan.

När jag paddlar har jag alltid dubbla regnjackor/skaljackor med mig. Jag har ingen specifik kajakjacka utan tycker det brukar fungera bra med en vanlig regnjacka. Ett smart tips här är att ha en regnjacka som är stor nog för att ha flytvästen under, för om det regnar en stund men sen blir uppehåll är det väldigt mycket skönare att kunna ta av regnjackan men ändå ha en torr flytväst på sig!

På fötterna

När jag sitter i kajaken brukar jag oftast vara barfota. Ibland har jag en tunn ullstrumpa på mig om det är lite kallare. Ull såklart för att det värmer gott även om man blir fuktig, vilket är i princip oundvikligt när man sitter i kajaken. När jag går i och ur kajaken har jag ofta ett par tevasandaler eller ett par coverboots. Coverboots framför allt då det är kallt och jag inte vill bli blöt eller då det är mycket tång och sjögräs eftersom jag har en liten irrationell fobi för just det…

På lägerplatsen har jag oftast ett par grova vattentäta gympaskor. Ibland händer det att jag orkar krångla ner kängorna i kajaken men det är framför allt om väderprognosen definitivt lovar busväder och jag verkligen vill vara säker på att ha bra utrustning med mig.