Matlagning

Beroende på vilken typ av paddling man gör har man olika krav på mat. Det är viktigt att man har med sig tillräckligt med mat och dryck då man gör av med mycket energi när man är aktiv och paddlar. Är även bra att ha med sig små mellanål eller snacks som man kan hålla blodsockernivån uppe med under puddingen. Emmas personliga favorit är Swebar med smaken Mintchoklad!

Bra och god mat gör äventyret ännu bättre. Mat smakar sällan så gott som den gör på en klipphäll efter en lång dags paddling.

Tror du att man endast kan äta frystorkat och konserver när man är ute i naturen tycker jag att du ska fundera en gång till. Det är både roligt och gott att laga “vanlig” mat när man är ute och paddlar. Man kan göra mycket mer än vad många tror på ett stormkök eller över en eld. Själv är det mest vad man kan ha med sig samt hållbarheten på maten som sätter begränsningar. Exempelvis ska man tänka på att inte ha med sig livsmedel som lätt kan bli dåliga när det är 25 grader varmt ute. Men är det lite svalare brukar det inte vara några problem att ha med sig kylvaror om man endast är iväg under en dag eller två. Du kan både laga mat på stormköket men varför inte använda lägerelden och laga mat endast med hjälp av öppen eld om det finns möjlighet till det. Tänk dock på att det inte är tillåtet att elda på klipporna.

Planera matsedeln för paddlingsturen i god tid så du har en bra plan över vad ni behöver ha med er. Läs gärna vårt förslag på en meny för en veckas paddling

Här är några tips. Om du vill ha tips är är några bra kokböcker specificerade på matlagning för friluftsliv:

Friluftsmat,  Anita Forssell
På en låga -Kokbok för uteätare, Karin Sundqvist
Utemat, Christel Schröder & Pär Nilsson
Kokbok för friluftskockar Fredrik Hjelmstedt & Jonas Sundvall

Om man vill begränsa matlagningen så mycket som möjligt finns det flera produkter som stödjer detta. Det finns många olika typer av produkter som är frystorkade eller liknande där det endast skall kokas upp vatten och sen är maten klar.
Några exempel på dessa produkter är Blå Bands serie för friluftsliv, REAL Turmateller  Trek’N Eat. Ett alternativ är att torka sin egna mat.

Här är några tips på bra och goda saker att laga medan du är ute och paddlar. Detta är ju bara våra tips så se det som en inspiration.

Maträtter för stormköket

Scones
Något som gör det lite extra är att baka Scones på stormköket. Det fungerar bra att använda scones-mix som man blandar med vatten och sen “steker” man scones på stormköket. Kan även lägga en gryta över sconesen för att få lite ugnskänsla.

Spagetti och Köttfärssås
En klassiker som även går att göra när man är ute och paddlar. Välj en pasta som kokar relativt snabbt för att spara bränsle. Gör köttfärssåsen hemma precis som du skulle äta den direkt. Koka den lite längre så du blir av med så mycket vätska som möjligt. Frys in den och ta med den frusen eller om ni skall iväg på längre paddling är det även möjligt att torka den för ännu längre hållbarhet.

En ännu lättare variant är att köpa de färdiga varianterna på köttfärssås som finns i affären. Finns ofta bland pulversåserna. Personligen tycker vi inte att det är lika gott och roligt!

Chili con Carne med ris
Gör din egna Chili con Carne hemma enligt samma principer som köttfärssåsen. Tänk på att det finns snabbkokande ris som kan vara att föredra för att spara bränsle och tid. Blå band har en super god färdig Chili con Carne.

Soppor
Finns mängder av pulver soppor som går att köpa i vilken mataffär som helst. Dessa är förstås lätta att koka upp. De som endast skall blandas med vatten (ej mjölk) är att föredra men det går ofta att göra de som ska ha lite mjölk utan. En bra tips är att dryga ut sopparna med mer ingredienser för att göra dem lite matigare. Exempel på bra tillbehör kan vara torkad svamp, ölkorv, pasta, m.m.

Potatismos och korv
Potatismos i form av pulvermos är väldigt enkelt att göra och smakar gott efter en aktiv dag. Det går snabbt då man bara endast behöver koka upp vatten och röra ner pulvret när vattnet kokar. Man kan ha potatismos till massa olika saker. Förslag är korv (finns ex på konserv eller som ölkorv) Men man kan även ha ex torkade vegetariska sojabiffar som finns att köpa i torkad form.

Couscousröra
Couscousröra går att göra på mängder av sätt och det är bara fantasin som sätter gränser. Couscous går snabbt att göra vilket är smidigt. Du kan ex blanda couscousen med pesto, ölkorv, torkade grönsaker.

Tortellini
Det finns en del färdiga tortellini som förvaras i rumstemperatur. Dessa är förstås enkelt att med sig ut på paddlingen och kan vara en helt ok lunch även om Tortellini inte är min personliga favorit. :0)

Köttbullar och makaroner
För en paddling över dagen eller helgen är det möjligt att ta med sig köttbullar och då kan det vara gott med köttbullar och makaroner. Om det är varmt ute så ta gärna med köttbullarna frysta så tinar de över dagen. Det är att föredra att ta snabbmakaroner för att spara bränsle. Glöm inte ketchup och någon grönsak till.

Pasta Carbonara
Pasta Carbonara kan med fördel göras i ett stormkök. Största utmaningen är att få med sig äggen hela. :0) Vi gör det med bacon, pasta, ägg, parmeasanost och kryddor. Vill man ha det ännu lite krämigare kan man även hälla på en skvätt matlagningsgrädde.

Tacos
För korta paddlingar är det gott med att äta Tacos på kvällen. Ska man ha färska grönsaker och kött går det endast på en kort tur där man kan ha med sig färska råvaror. Köttet går alltid att frysa innan. Kan vara smidigt att steka det hemma innan och sedan frysa. För en längre tur är det även möjligt att torka köttfärsen.

Ris, kyckling och färdig Uncle ben´s sås
Smidigt att hitta färdiga råvaror. Såserna från Uncle Bens är några av dessa.

 

Maträtter för lägerelden

Bakad potatis
Vippa in potatisen i folie och lägg den på glöden i lägerelden.

Bakad lax
Vippa in laxfilen i folie. Lägg gärna med kryddor och tillbehör och lägg i glöden.

Fylld fläskfilé
Dela en fläskfilé på längden och fyll den med fetaost, soltorkade tomater eller pesto. Vippa in i Folie och lägg i glöden.  Här är det bara att variera till önskad fyllning.

Bakade grönsaker
Lägg i varierade grönsaker eller rotfrukter i folie och lägg in i glöden i lägerelden.

Grillad korv
En klassiker är att grilla korv på antingen galler eller på en egentillverkad grillpinne som du lätt täljer till av en pinne i skogen om det finns en sådan i närheten.

Pinnbröd
Bröd som du lätt bakar genom att vira runt en pinne som du hittar på lägerplatsen. Recept: 5 dl vetemjöl, 2 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 dl vatten. Blanda alla ingredienser och rulla brödet runt en pinne som du håller över elden eller glöden.

Banan och Choklad
Vippa in bananen i folie. Lägg i glöden. När den är färdig så skär upp bananen och lägg i choklad som smälter gott!

Grilla Marshmallows
Sätt en marshmallow på en pinne och håll över elden eller glöden. Den smälter långsamt och får lite färg. Super gott godis för kvällen framför lägerelden. Tänk på att inte hålla dem för nära elden för då blir de brända eller brinner upp.

“Smore”
Smore är en amerikansk camfire tradition från början. Den försvenskade varianten är inte alls dum. Grilla en Mashmallow och lägg denna tillsammans med ex en ruta mjölkchoklad mellan två mariekex. Skall ätas direkt!  Supergott!