Sidoförflyttningar

För att enkelt komma nära en brygga eller dina kajakkompisar när ni vill skapa en flotte för att fika är sidoförflyttningar bra att kunna.

På engelska heter metoden sculling draw och på svenska kallas det vricka.

Börja med att fatta paddeln med ett normalt paddelgrepp och vrid sedan kroppen åt den sidan dit du vill förflytta dig och kajaken. Stick paddeln i vattnet nästan lodrätt och se till att den lite skålade (konkava) delen av paddelbladet är mot kajaken. FILM SIDOFÖRFLYTTNING VARIANT 1

IMG_5877IMG_5581

En annan variant är att göra en åtta, vilket innebär att man drar paddeln längs kajakens sida.

Den övre armen ska vara börd ca 90grader och handen ska vara i ögonhöjd. Smart trick här att tänka att du ska titta på ditt armbandsur.

För nu bladet fram och tillbaka längs kajakens sida och låt den skålformade delen av paddelbladet fösa bort vatten. För att lyckas med detta måste du alltså vrida paddeln något hela tiden, fram och tillbaka. Börja med att hålla den övre handen still och vrid den undre. För att sedan få kraft i rörelsen se till att vrida den övre armen så att du omväxlande ser ovan- och undersidan av handleden.
Var försiktig så att paddeln inte istället skär genom vattnet då det i så fall är ätt att få obalans i kajaken. Rörelsen i vattnet ska forma en smal, liggande 8. FILM SIDOFÖRFLYTTNING VARIANT 2

IMG_5596 IMG_5595