Tält

Vad ska jag tänka på när jag väljer tält?

Jag (Emma) beskriver här hur jag tänkte och resonerade när jag valde vilket tält jag skulle köpa. Jag hade under ett par år funderat på vilket tält jag skulle välja och det är en djungel att ta sig igenom för att välja det som passar en själv bäst. Jag ville ha ett självstadgande tält då jag oftare paddlar kajak än att jag vandrar (se mer info nedan). Dessutom ville jag ha ett lätt tält för att orka bära det själv. Ett tvåmannatält var det jag tänkte mig då jag oftast är ute tillsammans med någon annan. Jag såg fördelarna med att ha två absider för att kunna ha sin packning i sin egen röra och för att ha vars sin egen ingång. Efter rekommendationer och en del test av olika märken valde jag att betala lite mer för mitt tält för att (förhoppningsvis) vara säker på att det var hög kvalitet och skulle tåla vad jag utsatte det för. Så mitt val föll på Hilleberg. Så långt var det ganska enkelt, men när det gällde modell var det lite svårare. Ett par år lånade jag tält när jag skulle iväg, vilket var mycket bra för då kunde jag verkligen testa mig fram vad jag gillade för detaljer och vad jag inte tyckte var så smarta lösningar. När jag så slutligen bestämt mig att det var dags att köpa mitt eget tält berättade jag lite irriterat (men med lite självdistans även med ett leende) att det inte fanns ett tält som var precis det jag var ute efter. Döm om min förvåning när min vän då berättade för mig att Hilleberg just den sommaren hade kommit ut med en ny modell som lät som det jag var ute efter. Och så var det. Allak blev den modell jag valde och jag är nu 5 år senare mycket nöjd!! Allak är lätt (3,3kg), har två absider (och eftersom innertältet är gjort något smalare än föregångaren Staika så regnar det dessutom inte in i innertältet när yttertältet öppnas), är ett tvåmannatält (men fungerar klockrent för två vuxna och vår 1-åring!), är självstadgande kupoltält och framför allt… det är RÖTT! För mig kommer säkerheten alltid först och det är mycket enklare att hitta hem till ett rött tält i fjällen än ett grönt som totalt smälter in i omgivningarna…

Jenny däremot berättar att hon har ett McKinleytält som hon använder när hon paddlar kajak någon dag eller om hon campar på campingplats. Det fungerar mycket bra i de flesta lägen! Dock hade jag inte åkt upp på en veckas vandring i fjällen med detta tält då det är relativt tungt samt att det inte tål lika mycket regn som lite dyrare tält, säger Jenny. Vi ett Hillebergtält (av modell Keron) när vi var uppe i fjällen sist och det var vi mycket nöjda med!

Så fundera över vad du tänker ha ditt tält till och hur mycket du kommer använda det. Är tältet tänkt för familjecamping några nätter varje sommar, fjällvandring, kajakpaddling, festivaltältning eller bara till att bo i trädgården? Kommer du använda tältet några nätter varje sommar när vädret förmodligen är ganska bra? Kommer du använda tältet några nätter varje månad året runt, även vintertid? Nedan följer några bra råd som en guide för att hjälpa dig välja tält som passar ditt behov:

– Till vad ska du använda tältet?
Vid camping där du inte ska bära med dig ditt tält är det bekvämt och praktiskt med ett större tält som har lite högre takhöjd.
Ska du däremot vandra (ex. i fjällen) och då bära med dig ditt tält är istället tältets vikt och tålighet mot vind och nederbörd som är avgörande. En lite tumregel är att om du ensam ska vandra är det bra om tältet väger max 3kg. Ett tunneltält är ofta en bra variant vid vandring. Det är tåligt vind hård vind om du sätter tältet i vindriktningen. Det har dessutom ofta en stor absid/förtält (en “farstu/hall” innanför yttertältet innan du kryper in i innertältet) vilket är praktiskt när man vill ha all packning och utrustning i skydd för väder och vind. En större absid kan dessutom vara praktiskt att ex laga mat i om det regnar men var dock mycket försiktig ifall du lagar mat över öppen låga (ex. stormkök).
paddelturen ställs det lite andra krav på tältet. Det ska t.ex. vara smidigt att få ner genom packluckorna i kajaken. Paddlar du i skärgård som har mycket klippor kan ett tunneltält vara svårt att sätta upp då det kräver att alla tältpinnar kan sättas ner i marken ordentligt. Ett självstadgande kupoltält är istället uppbyggt så att det står av sig själv och endast behöver tältpinnar i marken och tältlinor som extra stadgande vid ex. hård vind.

– Hur ser marken ut där du mest kommer använda det?
Mjuk terräng där det är lätt att slå ner tältpinnarna gör att ett tunneltält fungerar bra.
Klippor och stenigt gör att det är svårare att slå ner tältpinnarna och då är ett självstadgande tält att föredra.

– Hur mycket kommer du använda tälet?
Ser du tältinköpet som en investering i ditt friluftsliv för många år framöver kan det vara värt att lägga lite mer på tältet. Många gånger får man vad man betalar för vad gäller slittålighet, vikt och skydd mot väder och vind.

– Vilken säsong på året kommer du använda tältet?
Kommer du använda tältet framförallt under sommaren och lite på höst och vår är ett tresäsongstält bäst. Det ger bra ventilation och är ofta lite billigare än ett fyrsäsongstält som ställer lite högre krav på isolering och ventilation under vintersäsongen. Ett tresäsongstält har i huvudsak ventilationen genom tillströmning av luft under tältduken medan ett fyrsäsongstält har en tältduk som går hela vägen ner till marken för att hindra kall luft att dra in och istället ventilerar ut kondens via ventilationsluckor i toppen mellan yttertält och innertält.

– Hur många ska få plats?
Hur stort tält behövs? Är du ensam är det bra med ett lätt tält och då kan man ofta stå ut med att bo lite trångt för att slippa bära så tungt. Är ni två är det praktiskt men inte nödvändigt med dubbla ingångar. Är ni istället tre är det mycket smidigt med en stor absid för all packning. Ett tvåmannatält fungerar ofta för två vuxna och ett mindre barn, vi har t.ex. ett Hilleberg Allak till oss två och vår 1-åring. Lite trångt men fungerar absolut!

– Är tältets vikt något som spelar roll?
Ska du bära på det är vikten på tältet av högsta prioritet! Ska du däremot paddla är inte vikten något problem utan då är det snarare storleken när det är hoppackat. Ska du istället ha tältet i bilen och slå upp det strax intill spelar förmodligen varken vikt eller plats någon roll.

 Hitta den perfekt tältplatsen

Hitta en plan plats att slå upp tältet på.  Tänk på att där inte ska finnas några stenar eller rötter bland gräset för dessa kan bli väldigt obekväma under natten. Det är en fördel att marken är relativt mjuk så man kan få ner tältpinnarna i marken. På en paddlingstur kan just denna punkt vara lite svår att nå och då finns det lite olika smarta lösningar för att få tältet att stå ändå. Antingen kan du med hjälp av din kajak/kanot fästa tältlinorna så att tältet står ok. Detta är något enklare när du har ett självstadgande (ex. kupoltält) tält. Vid ett tillfälle var enda platsen vi hittade uppe på en klippa som var för smal/kort för att hela tältet skulle få plats. Då löste vi det genom att binda fast paddlar som “vikt” så att tältduken hängde ner längs klippkanten.

Ett annat bra tips när man ska hitta den perfekt tältplatsen är även att tänka på var morgonsolen kommer upp samt att inte sätta upp tälten i en sänka för där samlas lätt vatten om det regnar.

Sätt upp tältet rätt

Till många tält finns det uppsättningsinstruktioner om man är osäker på hur det ska sättas upp. Konstruktionen av tält är lite olika. I de bättre tälten finns det både ett innnertält och ett yttertält. Viktigt att tänka på när man sätter upp tältet är att dessa spänns ordentligt så där är luft mellan dessa lager. Se till att spänna yttertältet ordentligt så det inte blir fickor där det kan stå vatten om det skulle regna.  Sätt i tältpinnar i marken så tältet inte flyttar på sig av vinden. Tänk dock på hur ni sätter upp vindlinorna då de lätt bli snubbeltrådar. Kan vara en fördel att hänga något på dessa så det är lättare att se dem och inte snubbla över dem när det blir mörkt. Vissa tält har dessutom så smarta funktioner att man gjort linorna reflekterande så att de syns som reflexer när du lyser på dem.

Ta inte sönder tältpinnarna!

Många tält har en konstruktion med pinnar som går att vika ihop med ett gummiband i mitten. Tänk på att sätta ihop dessa pinnar och sen trycka genom pinnarna i tältduken utan att dra isär pinnarna från varandra och belasta gummibanden för det är lätt att de då går sönder. Lika så är det viktigt att även tryck ut pinnarna när tältet ska ner och inte dra ut dem för då särar de på sig ohc man drar i gummisnoddarna som lätt går sönder.

Förvara tältet rätt

Det är många som viker och rullar ihop tältet i tältpåsen och förvarar tältet så tills nästa gång. Detta är inte det bästa sättet att förvara tältet då det är risk när man pakar ihop tälten på samma sätt varje gång att det ligger vikt med veck som slitter på tältduken. Det är istället bättre att trycka ner duken i tältpåsen vilket dessutom är ibland är lättare. Det som är allra viktigast när det gäller förvaring av tält är att det inte förvaras blött eller fuktigt i påsen. Tälten kan vara fuktigt när man packar ihop det under vandringen vilket är ok men ska det förvaras länge är det jätteviktigt att man plockar ur tältet och låter det torka ordentligt innan det förvaras. Det går även väldigt bra att förvara tält hängande om man har utrymme för detta.