Halland

Platser att paddla på

Halland bjuder på många härliga paddlingsvatten i Halland. Både sjöarna Unnen, Bolmen, Jällunen, åarna Nissan och Lagan samt längs hela havskusten.

Fjorden är jättebra att paddla i då det är relativt skyddat läge. Att paddla genom den ger en unik naturupplevelse då miljön bjuder på både öar, ängsmarker, skogar och sköna stränder.

Vendelsö med fem mindre öar runt sig.

Malö, Mönster och Öckerö spännande mål i paddlingen om vädret är stabilt och bra! Är du rutinerad kajakpaddlare kanske du tar dig ut till fyrplatsen Nidingen.

Krokån

En av sydsveriges bästa ställen för forskajak!

Unnen – Bolmen – Slättensjöarna
Detta är en 3-dagarstur. Speciellt sjön Bolmen bjuder på många vackra öar att göra strandhugg på. Många besöker Tira öar som är ett naturreservat. Du kan också göra ett besök på Tiraholms Fisk för att äta en bit mat eller köpa med dig något hem från deras gårdsbutik.

Laganleden övre
En 4-dagarstur som startar på Vallsnäs camping. Paddla via Önnekvar till sjön Bolmen och därefter söderut mot Piksborg. Vid Piksborg finns en ruin från en medeltida borg. Den borg som förr vaktade Bolmåns inlopp. Paddla vidare in i den underbara Bolmån.

Mellan Kösen och Nöttja finns en sträcka på ca 1km som är en forssträcka och ett sportfiskevatten, Kvarnaforsarna. Denna sträcka får enbart passeras dagtid mellan kl 10 och 17 och då enbart av vana paddlare eftersom flera av passagerna är svåra. Alternativet här är att lägga kanoter på en vagn och promenera 3km för att komma förbi denna bit. Denna 4-dagarstur avslutas i Traryd men vill man kan man fortsätta Laganleden vid Markaryd och Laholm ända tills den mynnar ut i Laholmsbukten.

Nissan Mellersta 1
Denna tur tar ca 3 dagar och består av lugn åpaddling genom skogen. Här finns ett rikt fågel- och djurliv. Turen startar i Gislaved och slutar i Skeppshult. Ni passerar naturvårdsområdet Villstad kyrkby. Intill denna by ligger 2 gravfält från yngre järnåldern.
När man är framme i Skeppshult kan man antingen välja att sluta eller fortsätta nerströms i Nissan Mellersta 2. Även denna tur tar ca 3 dagar. Denna tur slutar i Färgaryd, men går även att kombinera med vacker sjöpaddling i Färgensjöarna.

Läs mer om fler bra ställen för forskajak i sydsverige!

Kajakuthyrare/arrangörer

Gottskärs kajak, Gottskär

Gottskärs Kajak bedriver kurser, turer, uthyrning och försäljning med fokus havskajak. [Karta]

Eskapader

Arrangerar kurser och turer i både havskajak, forskajak och klättring! Har du specifika önskemål så är detta gänget som fixar turen!

KajakCenter Halland, Varberg

Hyr ut havskajaker samt arrangerar både kurser och turer både nära och långt borta. Även webshop. Utgår från Varberg. [Karta]

Kayak och Äventyr

Forskajak eller sjö- och åpaddling? Kayak och Äventyr tar dig med på turerna och ger dig kurserna!

Laholms stadshotell

En paddeltur utöver det vanliga. SUP (Stand Up Paddelboard) längs Lagan ca 3h, tvårätters middag och övernattning på Laholms stadshotell. [Karta]

Vallsnäs camping, Unnaryd

Paddla kanot på sjöarna Unnen och Bolmen eller på åarna Nissan och Lagan. [Karta]