Packa på rätt sätt

Det allra viktigaste att tänka på när du ska ut och paddla är att packa ALLT (!!) vattentätt! Jag brukar dessutom se till att sovsäck och tändstickor är extra säkert packat, för med en torr sovsäck blir nattsömnen så mycket skönare och med torra tändstickor kan du vara säker både på att kunna laga mat och att få upp värmen även om all annan packning blir våt.

För att packa vattentätt finns en del olika smarta vattentäta packsäckar, även kallat wetbag/drybag, att använda. I dessa kan du lägga din torra utrustning för att hålla fukt och vatten borta men något som många inte tänker på är att du även kan lägga blöt eller lerig utrustning i dessa för att skydda övrig packning!

IMG_5488 IMG_5487IMG_5486IMG_5489

Dessa packsäckar fungerar som så att genom att rulla öppningen ett antal varv och sedan knäppa ihop dem så är de helt vattentäta.

IMG_5490 IMG_5496

Vill du dessutom vara säker på att de flyter (smart ifall du paddlar kanadensare och inte har någon stor packsäck att samla all utrustning i) så låt luften vara kvar i säcken. Ifall du istället ska trycka ner packsäcken i ett stuvfack i kajaken är det praktiskt med en packsäck med ventil som gör att du enkelt kan trycka ut luften.

IMG_5504

I många fall räcker det med en bärkasse av den typen du kan handla när du köper mat i en vanlig matvarubutik, ex. Ica eller Coop, men de vattentäta packpåsar som finns är ofta mer slittåliga och säkrare att använda.

Och som vi tipsat om tidigare så är det väldigt praktiskt att även ha med sig en ikeakasse för att samla ihop alla småpåsar och saker.